Slanina predstavlja visokoenergetsku mesnu prerađevinu koju možemo da preporučimo i sa potpunom sigurnošću da je konzumiramo kada je domaća. Slaninu smatramo domaćom kada je ona bez pojačivača ukusa i ostalih veštačkih dodataka.

Postavlja se pitanje da li je slanina od mangulice zaista zdrava?

Jeste.

Manje mastan komad slanine sadrži veći procenat proteina, te se može preporučiti kao prava gastronomska poslastica u umerenoj količini.

Zašto odabrati slaninu od mangulice?

Svi proizvodi od mangulice u sebi sadrže mnogo hranljivih materijaja koje su dobre za rad našeg organizma. Kao što je već dobro poznato, najvažnija prednost proizvoda mangulice odnosno slanine od mangulice jeste što utiče na smanjenje lošeg holesterola, a podstiče proizvodnju dobrog holesterola koji suzbija loš. Evropsko tržište veoma ceni slaninu ove vrste svinje. Međutim, za proizvodnju kvalitetne i ukusne slanine od mangulice potrebno je mnogo umeća i iskustva.

Kako se dobija slanina od mangulice?

Slanina od mangulice se dobija tako što se komadi mesnatih delova slanine sole solju. Takav proizvod se čuva u soli najčešće do desetak dana, zavisi od umešnosti proizvođača. Nakon ovog procesa sledi rasoljavanje i potom dimljenje i sušenje na umerenom dimu. Način pripreme hamburške slanine od mangulice takođe zavisi od debljine same slanine. Opšte je poznato da slanina od mangulice predstavlja belu slaninu odnosno sadrži manje mesnatih delova, te je proizvod sočniji i mekši. Kao takva, ona biva blagog ukusa koji upotpunjuje našu tradicionalnu kuhinjsku trpezu.

Kao zaključak svakako možemo navesti da je slanina mangulice visoko kvalitetna namirnica koja se može koristiti u različite svrhe. Slanina može upotpuniti naše kulinarske specijalitete, može se koristiti kao začin u gastronomiji ili jednostavno može predstavljati gotov obrok.

Slanina od mangulice, kao dobar izvor energije, predstvalja itekako poželjan proizvod u našoj ishrani, ali u preporučenim količinama.