Njeno veličanstvo, šunka, se pravi od buta svinje. Ona se potom obrađuje, soli i suši. Međutim, šta je to karakteristično za šunku od mangulice, pročitajte u daljem tekstu.

Šunka od mangulice

Od mangulice se prave različiti tradicionalni proizvodi poput kobasica, čvaraka, masti, ali jedan od proizvoda koji se sigurno izdvaja po svom kvalitetu jeste šunka od mangulice.

Ono što izdvaja šunku od mangulice od šunke napravljene od obične svinje jeste njen dobar ukus, jer mangulica u svojim genima sadrži pravi kvalitet svojih predaka koji su živeli u prirodi, koji su se hranili u šumi. Šunka od mangulice prema svom kvalitetu jeste u rangu španske šunke od iberijske svinje. Iberijska svinja je slična mangulici samo ima kraću dlaku, shodno da živi u podneblju gde su zime blaže i gde ima mogućnosti da se hrani prirodno u divljini. Ono što je svakako važno istaći da su šunka od mangulice i španska šunka, jedne od najcenjenijih i najskupljih u svetu.

Međutim, kada se kaže koliko su cenjene, često pomišljamo da ih je teško nabaviti i da se tradicionalni način proizvodnje prave šunke od mangulice zaboravio i zagubio. Na svu sreću, nije tako, šunka od mangulice u našoj ponudi jeste zrela i ono što je odlikuje jeste da je sušena dve godine, tako da zasigurno pruža pravi ukus koji kada jednom probate, ostajete mu verni.

Doživite i vi pravi ukus tradicije proizvoda od mangulice još danas i podelite sa nama vaša iskustva i zapažanja.