Kulen je na vrhu piramide kobasica od mesa, jer se pravi od najfinijih delova svinje. Svoje korene vuče iz Slavonije, a odatle se, kao dobra vest, raširila po Balkanu. Ni Evropljani joj nisu odoleli; i oni su prepoznali kvalitet kulena kao najbolje kobasice.

 Šta mislite: u čemu leži tajna dobrog kulena?

 Miris, ukus i boja kulena

Ova kobasica prolazi kroz proces sušenja i dimljenja. Na ovaj način se čuvaju nutritivne vrednosti i dobijaju miris, ukus i boja. Bez mnogo tehnologije u tom procesu, vreme i strpljenje su tajni sastojak dobrog kulena. Vreme je potrebno za sušenje i dimljenje, ali i za uzgajanje kvalitetnih svinja, u našem slučaju – mangulica. Dakle, kvalitetno meso je potreban uslov, a sušenje i dimljenje dovoljan uslov da bi se za kulen reklo da je dobar  prste da poližeš.

Kulen u sebi nosi i miris i ukus tradicije. Ranije je svaka kuća po salašima Vojvodine obavezno imala spreman kulen u frižideru, a repete u sušari. Ko god da naiđe, bio bi tradicionalno uslužen. Malo kulena i sira kao meze, sa svežim vrućim hlebom je zakuska kojoj je teško odrediti granicu. Naravno, ljubitelji dobrog ukusa su bili odmereni i znali su da se služe delikatnom namirnicom, pa nisu preterivali kada bi bila postavljena na trpezu. Pravi ugođaj je bio kada se meze zalije čašom dobrog vina.

Lek protiv depresije

Mešavina začina koja se dodaje u kulen je još jedan značajan sastojak dobrog kulena. U našem primeru se nalaze obična i ljuta mlevena paprika, beli luk i ekstrakt bibera. Iako su svi sastojci ljuti, verujemo da ćete vi ipak biti srećni. Zaista, to je istina. Ljuta paprika luči serotonin i druge hormone zbog kojih smo srećni. Osim toga, ljuta paprika pomaže rad metabolizma, a negde se koristi i kao lek protiv protiv depresije!

Ljuta mlevena paprika koju koristimo u pravljenju dobrog kulena je posebno birana i prethodno je kvalitetno uzgajana. Njen put vodi do nas, do vojvođanskih salaša koji su idealna sredina za uzgajanje mesa mangulice.

Presudne odlike za kupovinu kulena

Šta vam je najvažnije kada birate kulen za sebe i svoje bližnje? Mi ćemo izdvojiti tri odlike iza kojih stojimo i garantujemo kvalitet i ukus.

Sastav. Naš kulen je napravljen od mesa mangulice. U pitanju je meso čistokrvne crne lastaste mangulice i bele mangulice. Osim toga, kulen sadrži i biljna vlakna, belančevine i začine. To su mlevena paprika, luk i biber.

Način proizvodnje. Kulen od 100% mangulice je napravljen u skladu sa HACCP sistemom. Ispitivanje našeg mesa obavio je naučni institut za ratarstvo i povrtarstvo u Novom Sadu. Zaključak je da konzumiranje ovog mesa dovodi do stvaranja pozitivnog holesterola, a to je odgovarajući scenario za ljude koji se bore sa nivoom masnoće u krvi. Zdravlje je na prvom mestu. Više o tome pročitajte ovde.

Ukus. Ukus je oplemenjen crvenom mlevenom paprikom. Dajemo vam reč da pikantna paprika oplemenjuje kobasicu i tako dobijamo kulen sa pet zvezdica.

Spisak prodajnih mesta našeg kulena od mangulice se nalazi ovde. Proverite da li je najbliže prodajno mesto već u vašem komšiluku, a ako vas nešto više interesuje o našim proizvodima pozovite nas ili napišite mejl.